Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Persona 5: The Phantom X inceleme

Yeni nesil ekip, eski maceralar

En bilindik J-RPG serilerinden biri olan Persona, bu kez daha önce atılmadığı bir adım ile kendini tekrar öne çıkarmayı başarıyor. Her ne kadar Megaten serisinin altın yıldızından biri olsa da, Persona’nın bile Phantom X ile gacha olmaktan kaçabildiği bir kader yok gibi görünüyor. En büyük artısı mobil oyuncuların da artık persona serisinin bir ucundan tutabiliyor olması ve daha büyük bir kitleye hitap edebilme şansı fakat bu olasılık yanında Atlus’un diğer oyunlarla yaptığı etkinliklerin üzerine en büyük tatlı oluyor. Daha fazla maddi kazanç yapılmış için duruyor olması demek değil ki oyunculara çok kötü ve cimri davranılıyor. Şu an sadece Çin, Tayvan ve Güney Kore için sunucuları açılmış olmasına rağmen tüm kullanıcılar diğer gacha rakiplerine kıyasla oyunculara daha cömert davranıldığı konusunda hemfikir.

Persona 5: The Phantom X

Rakiplerinin yapamayıp P5X’in yapabildiği ne?

Phantom X sıra tabanlı savaş ilkelerinden serinin diğer oyunlarında olduğu gibi aktiflikten hiç ödün vermiyor. Karşılaştırılacak en doğru oyun olan Honkai Star Rail, savaşların sürekliliğini korumak yerine verdiğin hasarı stoklayıp tur sonunda düşmanlara daha büyük hasar ver durumları ile ilgi çekici ama saldırı animasyonlarının uzunluğu ve bu saldırıları tekrar tekrar yapma gereksinimi oyunu aktif ve canlı tutmaktan ziyade sadece görsel şölenlerle dolu bir animasyon dizisi haline getiriyor.

Bir diğer yandan Persona 5 X benzer saldırı tiplemesine sahip olsa bile bu animasyon sekanslarını hem daha hızlı hem de daha aktif tutabildiği için sıra tabanlı savaşı daha dikkatli takip etmeyi çok daha başarılı şekilde önümüze sunuyor. Bu saldırılar dışında Persona 5 Royal’da herkesin hoşuna giden “Baton Pass” yeteneği tekrar karşımıza sunuluyor. Zayıf noktasıyla hasar verdiğiniz düşmanı turunuzu kaybetmeden başka takım arkadaşına aktarıp daha güçlü saldırıları ortaya çıkarmak hala eskisi kadar etkili ve tatmin edici.

Sadece savaşların içinde değil, çoğu gacha oyununa kıyasla cömert oldukları diğer kısım da karakter çıkarma bölümleri. Hoyoverse, kendi yapımlarında nedeni anlaşılmaz şekilde 1 karakter çıkarma eşyası (wish) bedelini 160 oyun içi birim (primogem) olarak hesaplasa da, Black Wings aynı değerleri 1 wish bedelini 150 kristal olarak ayarlıyor. Az görünüyor olsa bile gacha oynayan biri için 10 birim bedeli çok fazla şey değiştirebiliyor.

Banner hesaplamasını düşündüğümüze göre silah bannerının da karakter wishleriden farklı olması çok büyük bir değişken sunuyor oyuncuya. Genshin ve HSR içinde tek bir oyun içi birim toplayıp hem karakter hem de silah çıkarmak için aynı pull birimi kullanırken P5X’in bunları ayrı tutup oyun içinde dilersen karakter dilersen silah için kazanabileceğin öğeler mevcut bunları kazanma inisiyatifi tamamen oyuncuya kalıyor deme şansı tanıyor olması bile göze girmek için yeterliden de fazla bir neden.


Zindanlar Ve Saraylar!

Karakter çıkarmak için ödülleri dilediğimiz gibi kazanmaktan bahsetmişken bunları nasıl ve nerede kazanabileceğimizden konuşmamak olmazdı. Spoilersız şekilde hikaye gereği ödül kazanabileceğimiz iki zindan bulunuyor. Bunlardan biri P5 boyunca bildiğimiz Mementos, diğeri ise Palace’lar. Mementos içinde istediğiniz kalıp ilerleyip hem karakter geliştirme hem de banner eşyaları bulabilirsiniz.

Hikaye içerisinde ilerlemek için ise belirli zaman aralığı içinde temizleyip “Hazinesini” elde etmeniz gereken saray adını verdiğimiz bilinçaltı bölgeleri oluşur. Aktif tutulması gereken bir gacha oyunu olduğu için bu kez bölgeyi temizlemek için herhangi bir zaman aralı tanımlı değil fakat hikayede ilerlemek için yapılması şart bölgeler. Oyuna düzenli tarihlerde gelen güncellemeler ile yeni zindan, düşman ve karakterler eklenirken karakterimizle farklı elementlerle daha iyi bir toplum için savaşmak yapılabilecek tek şey değil.

Persona 5: The Phantom X bir açık dünya gacha oyunu! Ama…

Gacha oyunu özellikle mobil bir gacha oyunu olarak açık dünyaya sahip olmak çok büyük bir nimet. Kimileri bunu dengeli şekilde, kimileri ise abartarak, kimileri de hiç açık bir dünya eklemeden bir oyunu olduğu gibi karşımıza koyuyor. Persona 5 ne tamamen açık, ne de tamamen kapalı bir yapı sunuyor. Keşfedilmeyi bekleyen kocaman bir Japonya haritası olmasına rağmen bu keşifleri “Hourglass” (Oyun içi enerji birimi) arkasına kısıtlamış. Kesinlikle az değil, fakat yeterli de değil.

Hourglass ile ister arkadaşlarla aktivite yapıp aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz, isterseniz yarı zamanlı bir işte çalışıp kendinize para ve sosyal statüler gibi faydanız olabilir veya sadece sıradan işlerle uğraşıp vakit öldürebilirsiniz. Sıradan demek fazla basit kalıyor olsa da savaş içerisinde ekstra avans sağlayan can, defans, saldırı ve durum avantajınızı artırabileceğiniz lezzetli yemekler yapmaktan, başkalarına hediye edebileceğiniz tatlı çiçekler yetiştirmek gibi bir çok yan aktiviteye kadar uzanıyor.

Mantığı basit, ama yapılabileceklerin bir sınırı yok. Persona Serisinde daha önce görülmemiş ve çok istenilen bir özellik olan karakter kişiselleştirme de sonunda hiç beklenmedik bu mobil oyun ile karşımıza sunuluyor olması da ayrı yüz güldüren minik bir özellik. Okul dışı zamanlarda dilediğimiz giysileri giyip sokaklara atılabilirken, diğer insanlarda benzersiz bir düşünce bırakabilirsiniz.

“Sosyal bağların kalbinin anahtarıdır.”

Açık dünya içerisinde takılıp vakit geçirebileceğimiz karakterler yalnızca birer NPC’den fazlası olup, sizinle birebir derin bağlar yaşayabileceğiniz yoldaşınız da olabilir. Onların sorunlarını anlama, yardımcı olmak sadece gerçek dünyasının içinde değil, Metaverse içinde savaştığımız yolculukta da bize kanat açan birer yardımcılar. Adeta bir yetenek ağacına sahip gibi yakınlaştığımız karakterlerle bağımızı güçlendirdikçe elde edeceğimiz yeteneklerle beraber o karakterle daha duygusal ve anlamlı bir ilişkiye ilerlemek için de kapı açıyor.

Romantik bir bağ kurmak tamamen oyuncunun elinde olması büyük bir harem kaosu da başlatabilir, sadık bir ilişki de. Hala sadece bize destek olan kişilerden fazlası olarak hikaye içinde bizimle beraber Metaverse içinde savaşan kişilerle de bağımızı güçlendiriyor olabilme ihtimali de her zaman kenarda duran bir olasılık. Yine hikaye gereği bazı karakterler direkt olarak takımımıza eklenirken bazıları da karakter elde edebileceğimiz menülerden fazlası da değiller. (şimdilik.) İşin en keyifli tarafı aktif internet bağlantısı ve global sohbet odası ile gerçekten oynayan herkes ile tanışabilme imkanı sunması, hem de arkadaş ekleyerek dostlarınızla paylaşabileceğiniz aktiviteler bulundurması oyun içi erişilebilirliği daha iyi hale getirebilmiş.

Bu kadar bahsettik ama hikayesi ne?

Hikayesi olabilecek en az spoiler ile bahsetmek gerekirse orijinal Persona 5’den alternatif bir gerçeklikte geçen bu oyun, (kendi adımızı koyabileceğimiz) Wonder kod adına sahip ana karakterimizin gördüğü bir rüya ile başlar. Rüyasında insanlığı daha iyi bir yer haline getirmek isteyen ve ana oyundan da bayıldığımız Joker ile başa baş savaşan Wonder, değerli dostumuza ateş etmesiyle sona erer.

Tüm gün boyunca garip olaylara şahitlik ederken “Luffel” (veya Ruferu çincem, japoncam yok☹ ) adında bir baykuş ona insanların yaşamak için olan iradelerin gölgeler “Shadowlar” tarafından çalındığını söyler. Wonder hala insani duygular ve davranışlar barındırdığı için yardım edebilecek biri olduğunu düşünen Luffel, bizi Mementos’un derinliklerine götürür. Bu yolculukta geçmişten ve günümüzden sadık dostlar edinirken, gerçeklikte yolunda olmayan başka durumlar olduğunu Wonder dışında fark eden biri olmaz.


Her yeni gelen güncellemede daha da genişleyen bir hikaye yapısına sahip olan bu oyun, persona sevip mobilde de denemek için can atan herkes için şiddetle önerebileceğimiz bir yapım olmuş. Müzikleri P5 içerisinde de mükemmel bir iş çıkaran LYN, tekrar kulaklarımızı kutsamaya devam ediyor. Şu anlık sadece Çin, Tayvan ve Güney Kore sunucuları bulunmasına rağmen çeşitli yollarla APK veya Windows üzerinden bu oyunu oynayabilmek imkansız değil. (Çin sunucusu oynamak için Çin kimlik kartına gerek duyuyor) Üstelik başarılı fan topluluğu sayesinde birebir çeviri yapabilen programlar da kurup gayet iyi İngilizce ile veya kusurlu ama anlaşılabilecek seviyede oyunu Türkçe’ye çevirmek de mümkün.

Atlus son mali programını paylaştığında Persona 5 X için global bir çıkış planladığını açıklasa da herhangi bir belirli tarih verilmedi. P5X şu an Android, PC ve iOS için mevcut. Resmi ingilizce çıkışı bekleyip beklememek ise sadece karar meselesi.

Bir Yorum Yaz